Binnen de Nederlandse visserijsector zijn er vissers die een eigen onderneming hebben. Ze hebben een visserijbedrijf met één of meerdere schepen. Daarnaast werken er in de Nederlandse visserij ook veel zelfstandige ondernemers doordat ze in een maatschap als deelloonvisser werken. Het is belangrijk om te realiseren dat ondernemerschap meer is dan alleen maar zo goed mogelijk vissen. Het gaat ook over het zo goed en verantwoord mogelijk inzetten van arbeid en geld en zo goed mogelijk omgaan met de natuur. De beloning van ondernemerschap vanuit economische zin is winst, dat betekent dat je geld overhoudt nadat alle kosten uit de opbrengsten zijn betaald.
Het is fantastisch om een eigen onderneming te hebben of om zelfstandige ondernemer te zijn, maar het vergt soms wel veel van je. Je hebt een grote verantwoordelijkheid tegenover veel partijen, zoals de bemanning en de familie. Je wordt geacht om op de korte termijn succesvol te zijn, maar ook de langere termijn voor het bedrijf te bewaken. Daarbij moet je als ondernemer soms moeilijke keuzes maken. Om goede keuzes te kunnen maken heb je kennis en informatie nodig. Het opstellen van een bedrijfsplan en het uitvoeren van een sterkte-zwakteanalyse (SWOT-analyse) kan hierbij helpen.
Ook zijn er veel verschillende ondernemingsvormen (rechtsvormen) waar je als ondernemer uit kunt kiezen. Hierbij kun je denken aan een Vennootschap Onder Firma (VOF) of een Besloten Vennootschap (BV). Deze verschillende ondernemingsvormen hebben allemaal andere voor- en nadelen. Uiteindelijk kun je als ondernemer aan de hand van een aantal vragen bepalen welke ondernemingsvorm het beste bij jouw onderneming past.
Daarnaast draait het vandaag de dag bij veel ondernemers niet alleen om financiële winst. Sommige ondernemers hebben het over duurzaam ondernemen, sociaal ondernemen en/of maatschappelijk verantwoord ondernemen, maar wat is dat nou precies? En hoe doe je zoiets? Ook daar zal binnen dit kennisdossier aandacht aan worden besteed.