Ondernemingsvorm

Ieder bedrijf heeft een ondernemingsvorm (rechtsvorm) nodig, zoals een vof of bv. Voor beginnende ondernemers is het belangrijk om na te denken over de verschillende opties, maar ook voor bestaande ondernemingen is het goed om te checken of de huidige ondernemingsvorm nog steeds het beste past bij de huidige onderneming. Maar welke ondernemingsvormen bestaan er? Wat zijn de verschillen? Welke past het beste bij mij? De keuze van een ondernemingsvorm hangt voor een groot deel af van de situatie waarin je zit.

Ondernemingsvormen

Als ondernemer heb je de keuze uit de volgende ondernemingsvormen:

Een uitgebreide omschrijving van iedere ondernemingsvorm is hier te vinden. Er zijn drie belangrijke aandachtspunten bij het maken van een keuze tussen de verschillende ondernemingsvormen, namelijk:

  • Aansprakelijkheid
  • Fiscale voordelen
  • Samenwerken

Aansprakelijkheid

Eén van de belangrijkste verschillen tussen de verschillende ondernemingsvormen is de rechtspersoonlijkheid. Bij een rechtsvorm zonder rechtspersoonlijkheid ben je met je privévermogen aansprakelijk voor de schulden van je bedrijf. Bij een rechtsvorm met rechtspersoonlijkheid is dit meestal niet het geval.

Overzicht van de verschillende ondernemingsvormen en hun aansprakelijkheid. Bron: ProSea

Fiscale voordelen

Er zijn verschillende fiscale voorwaarden voor de verschillende ondernemingsvormen. Zo betaalt een eigenaar van een eenmanszaak inkomstenbelasting over de winst. Een bv betaalt vennootschapsbelasting en eventueel dividendbelasting. De directeur-grootaandeelhouder (dga) van een bv betaalt daarnaast inkomstenbelasting over zijn fiscaal minimaal loon en over uitgekeerd dividend. Een bv heeft een iets lagere belastingdruk dan een eenmanszaak, maar hogere kosten, onder meer door jaarrekeningverplichtingen en accountantskosten. Het is belangrijk om de fiscale voorwaarden voor de verschillende ondernemingsvormen in kaart te brengen om een goede keuze te maken voor jouw bedrijf.

Samenwerken

Als bedrijf kun je op verschillende manieren samenwerken met andere bedrijven. Zodra je besluit om samen te werken met een ander bedrijf, dan is het goed om naar de verschillende opties te kijken die je dan als ondernemer hebt. Zo kun je samenwerken door:

  • Samen een onderneming op te richten, zoals een maatschap, vof, bv of een coöperatie.
  • Allebei een eigen eenmanszaak te starten, waarbij je elkaar inhuurt voor bepaalde opdrachten. Zo ben je onafhankelijk en kun je allebei je eigen koers bepalen.
  • Beide een eenmanszaak te behouden. Daarnaast richt je samen een vof of bv op, waarmee je onder een gezamenlijke naam opdrachten uitvoert. De eenmanszaken kunnen daarnaast gewoon blijven bestaan.

Meer informatie over samenwerken bij de ontwikkeling van iets nieuws is hier te vinden.