Header image bemanningszaken

Even droogvallen met Henk Buitjes

Henk Buitjes is een 10e generatie visser en hij vist samen met zijn zoon op garnalen met de ZK37 vanuit lauwersoog. In deze aflevering gaan we met Henk in gesprek over zijn achtergrond en over het ondernemen in de garnalenvisserij. Tegen welke zaken loop je aan als ondernemer? Hoe bereid je een bedrijf voor op de toekomst? Dat en meer in deze aflevering.

Even droogvallen met Wouter van der Heij

Wouter van de Heij is Mariene ecoloog bij de waddenvereniging en houd zich bezig met het beheer van het mariene milieu van de Waddenzee en Nederlandse kustgebieden. In deze aflevering gaan we met Wouter in gesprek over zijn werk bij de Waddenvereniging, zijn visie op de Nederlandse garnalenvisserij en medegebruik van de Waddenzee.

Even droogvallen met Rob Barkel

Rob Barkel heeft een achtergrond in de zeevaart en scheepsbouw en is op dit moment werkzaam als maritiem bedrijfsadviseur bij Flynth Accounts. We gaan met Rob in gesprek over de transitie van visser naar een multifunctionele maritieme professional.

Even droogvallen met Christien Absil

Christien Absil heeft zich bij allerlei natuurorganisaties ingezet voor het verduurzamen van de visserijsector. Op dit moment werkt ze bij het Marine Stewardship Council. In deze aflevering gaan we met haar in gesprek over de relatie tussen visserijsector en natuurorganisaties, ook gaan we in op het MSC-label en de viswijzer.

Even droogvallen met Tim Heddema

Tim Heddema is voorzitter van de Pelagic Freezer-trawler Association, ook wel bekend als de PFA. Deze organisatie behartigt de belangen van negen Europese pelagische vriestrawlerbedrijven. In deze aflevering gaan we met Tim in gesprek over zijn loopbaan en drijfveren, de pelagische visserij en de verschillende dossiers waar hij momenteel aan werkt zoals de Brexit.

Even droogvallen met Pedro Rappé

Pedro Rappé is ruim 35 jaar actief als visser in België en woont vandaag de dag op Urk. Nog steeds pakt hij af en toe een reisje mee en tijdens zijn visreizen is Pedro veel bezig met video en fotografie. Daarnaast is Pedro ook projectmanager bij DBMatic - De Boer Marine, waar Pedro zich bezighoudt met het verzamelen en gebruiken van data aan boord van kotters. In deze aflevering buigen we ons met Pedro over de toekomst van de kottervisserij, de rol van data in die toekomst en zijn rol binnen het Visserij Innovatie Netwerk.

Even Droogvallen met Peter van Dalen

Peter van Dalen is lid van het Europees Parlement, waar hij zich onder andere bezighoudt met het visserijbeleid op Europees niveau. In het Europees Parlement is Peter als vicevoorzitter van de Visserijcommissie (PECH Committee) al vele jaren betrokken bij de sector. In deze podcast zullen we het hebben over zijn achtergrond, zijn werk binnen de Visserijcommissie en het Europese speelveld van de visserij.

 

Afbeelding: © European Union 2019 - Source: EP

Even droogvallen met Agnes Leewis

Agnes Leewis is directeur van het Nederlands Visbureau, waar zij zich volledig inzet voor de promotie van de Nederlandse vissector, van schip tot schap.

In deze aflevering bespreken we hoe het Visbureau de visserijsector promoot, de verschillende projecten waar Agnes mee bezig is, zoals de 'Vis van de Maand' of 'Een school vol vis', en nog veel meer!

Even droogvallen met Frans Veenstra

Even droogvallen met Frans Veenstra

Frans Veenstra heeft een lange carrière in scheepvaart, scheepsbouw en visserij achter de rug. Op dit moment promoveert hij op het vissersschip van de toekomst. We gaan in deze aflevering in gesprek over innovaties in de visserij en de kotter van de toekomst.

Even droogvallen met Mike Turenhout

Mike Turenhout is werkzaam als visserij- en handel expert bij de Visfederatie.

Samen met Mike zullen we een blik werpen op de vishandel en de ontwikkelingen die hier spelen. We bespreken het belang van de import en export voor de Nederlandse visserij, het effect van de oorlog tussen Oekraine en Rusland op de vishandel en het belang van data bij het behartigen van belangen in Den Haag en de EU.

Even droogvallen met Liesbeth de Haan

Liesbeth de Haan is stuurvrouw op de HD5 en een van de weinige vrouwelijke vissers die Nederland kent. We gaan met Liesbeth in gesprek over het werken als vrouw in de visserijsector. Welke uitdagingen gaan daarmee gepaard? En welke mogelijkheden zijn er om meer vrouwen naar de visserijsector te krijgen?

Even droogvallen met Klaas Jelle Koffeman

Klaas-Jelle Koffeman was visser op de FD-281 en is momenteel voorzitter van het Holland Fisheries Event. Gedurende zijn carrière heeft Klaas-Jelle zich hard gemaakt voor het verbeteren van het imago van de visserij. Daarnaast is Klaas-Jelle ook actief als jongerencoach. In deze aflevering gaan we met Klaas-Jelle in gesprek over zijn verschillende werkzaamheden binnen de sector en sluiten we af met een boodschap voor jonge vissers.

Even droogvallen met Adriaan van Rijnsdorp

Adriaan Rijnsdorp is ruim 40 jaar werkzaam geweest als visserijonderzoeker. Gedurende zijn loopbaan heeft Adriaan zich vooral gericht op de populatiebiologie van commerciële vissoorten, met in het bijzonder platvis. In deze aflevering gaan we het uitgebreid hebben over zijn loopbaan, de waar- en onwaarheden van de bodemberoerende visserij en sluiten we af met een blik op de toekomst.

Even droogvallen met Durk van Tuinen

Durk is werkzaam bij de Nederlandse Vissersbond als belangenbehartiger van de Nederlandse kottervisserij. Tijdens deze aflevering gaan we met hem in gesprek over de verschillende dossiers waar hij momenteel aan werkt en zijn rol als belangenbehartiger.

Even droogvallen met Ment van der Zwan

Ment van der Zwan is expert op het gebied van bemanningszaken en sociale zaken in de visserij. Ment maakt zich hard voor betere werkomstandigheden aan boord in Nederland en zelfs daarbuiten.

TEASER – Even droogvallen met Cees en Cor

Cees belt Cor om eens bij te praten. Tot Cees zijn verbazing blijkt er een podcast te zijn over de Nederlandse visserij. Luister jij deze al?