Weerbaarheid tegen criminaliteit

Vissers weten veel van de zee en de havens. Dat vinden criminelen interessant. Hierdoor bestaat de kans dat je als visser benaderd wordt door een crimineel.

Criminelen smokkelen drugs via de zee Nederland in en uit. De meest bekende manier is het smokkelen via grote containerschepen. Criminelen moeten reders, douanepersoneel en havenmedewerkers omkopen. De politie heeft dit steeds beter in de gaten en daarom wordt smokkelen via deze grote containerhavens steeds moeilijker. Criminelen zoeken andere manieren om te smokkelen. Bijvoorbeeld door de pakketten drugs vanaf de containerschepen overboord te gooien. De pakketten worden vervolgens opgepikt door kleinere schepen en via kleinere (jacht)havens aan wal gebracht. Dat is makkelijker, want daar is minder controle.

Door alle nieuwe regels, de Brexit, de krimp aan visgronden door windmolens en beschermde gebieden en stijgende brandstofprijzen, zijn er steeds meer vissers die het financieel moeilijk hebben of krijgen. Een beetje extra geld verdienen door zo’n sporttas met drugs aan wal te brengen klinkt dan steeds verleidelijker. Criminelen zijn zich hier ook van bewust.

Welke hulp kun je krijgen om deze verleiding te weerstaan? Wat kan je zelf doen om ervoor te zorgen dat je minder kwetsbaar bent? Wat zijn de gevolgen als je wel met een crimineel in zee gaat? En waar kan je heen als je iets verdachts ziet? Dat lees je in dit kennisdossier!

Cees & Cas: Weerbaarheid tegen criminaliteit