Je komt er niet van af

Je kunt maar één keer de beslissing maken om wel of niet samen te werken met criminelen. Als je eenmaal ja hebt gezegd, is er daarna geen weg meer terug. Maar jouw problemen worden hiermee niet opgelost! Ze worden juist alleen maar erger. Luister maar eens naar de NPO1-podcast Cokevissers of bekijk onderstaande video van iemand die het uiteindelijk wel is gelukt.

Wist je dat samenwerken met criminelen veel vervelende gevolgen heeft? Bijvoorbeeld:

  • Criminelen vragen je steeds vaker om mee te werken;
  • Criminelen weten jouw huis en familie te vinden en dreigen iets in de fik te zetten of hen iets aan te doen als je de volgende keer niet meewerkt;
  • Vissers die op een oneerlijke manier veel geld verdienen, kunnen dat investeren in hun visserijbedrijf. Zo komt er oneerlijke concurrentie. Dit kan ten koste gaan van eerlijke vissers en hun gezinnen;
  • Jij krijgt het grote geldbedrag in cash, maar je kunt dit eigenlijk nergens uitgeven omdat dat verdacht is;
  • Als de politie erachter komt dat jij hebt meegewerkt, krijg jij een boete, celstraf en/of wordt jouw visvergunning of schip afgepakt. Jij draait op voor de drugssmokkel. De crimineel waar je mee samenwerkte is vaak niet meer te vinden en krijgt geen straf. In dit artikel lees je hoe de ‘echte’ criminelen hun straf ontliepen, terwijl de schipper wel een celstraf kreeg;
  • Als jouw collega-vissers erachter komen dat jij hebt meegewerkt, heb je voor altijd een slechte naam binnen de gemeenschap: mensen vertrouwen jou niet meer, ze keren zich van je af en spreken niet meer met je. Hierdoor raak je in een isolement.

Leerlingen visserijscholen

Om ook de jongere vissers weerbaar te maken tegen de verleiding van snel en gemakkelijk geld verdienen, geeft project Volans les aan de studenten van de visserijscholen in Nederland. Ze leren tijdens een gastles en tijdens het spelen van een Escape Room wat de gevolgen zijn van samenwerken met criminelen. Zo weten de studenten hoe ze zich weerbaar kunnen opstellen en waar ze terecht kunnen als ze worden benaderd door criminelen.

Weerbaarheid. Bron: TrefkoelePlus

Artikelen in Visserijnieuws

De afgelopen tijd verschenen er verschillende artikelen in Visserijnieuws. Deze artikelen zijn is gemaakt door team Volans. Volans heeft het doel om de visserijsector weerbaar te maken tegen criminaliteit in het algemeen en maritieme smokkel in het bijzonder. In elk artikel komt een ander aspect hiervan aan bod. Zo weet jij hoe je crimineel gedrag kunt herkennen en weet je wat je kunt doen als je iets in je omgeving ziet.

Niet alleen in de visserij

Problemen met drugscriminaliteit spelen niet alleen in de visserijsector, zoals je ook al in het filmpje bovenaan deze pagina kon zien. Het kan echt iedereen gebeuren. Denk maar eens aan boeren die worden benaderd om hun leegstaande schuren of kassen te verhuren. Zij krijgen veel geld van criminelen, maar blijken later een drugslab op hun terrein te hebben. Lees hier het verhaal van boer Hans die na een aantal financiële tegenvallers werd bedreigd door criminelen en daardoor zwichtte voor een samenwerking. Of denk maar aan taxichauffeurs en chauffeurs bij transportbedrijven die worden gevraagd een extra pakketje mee te nemen. Lees hier hoe criminelen vrachtwagens gebruiken bij drugstransporten of kijk hieronder naar het verhaal over hoe de zoon van een wethouder betrokken raakte bij een drugssmokkel. Uiteindelijk is hij na een rechtzaak vrijgesproken, zoals je hier kunt lezen.