Kwaliteitszorg is belangrijk?!

Een verse vis levert meer op aan de wal. Door constant een hoge kwaliteit te leveren zien kopers jou als een betrouwbare leverancier van vis. Dit zijn twee redenen waarom zorg voor kwaliteit aan boord belangrijk is als visser.

Een kist makreel beoordeeld met de hoogste kwaliteit 'E'.
Een kist makreel beoordeeld met de hoogste kwaliteit ‘E’. Bron: Paul Einerhand, Stichting Noordzeevis uit Scheveningen

Andere redenen om je product zo vers mogelijk aan wal te zetten zijn:

  • Een langer houdbaar product
    Het verschil in houdbaarheid tussen een verse vis en een niet verse vis kan wel een week zijn!
  • Meer voldoening van je werk
    Als visser kun je trots zijn op hoge kwaliteit visserijproducten. Consumenten zullen verse visserijproducten ook beter waarderen.
  • De markt vraagt erom
    Afnemers van jouw product stellen ook allerlei eisen aan de kwaliteit die jij levert. Voldoe je hier niet aan, dan kunnen kopers overschakelen op alternatieven en verlies jij je markt.
  • Voedselveiligheid
    Vis als voedsel voor mensen valt onder levensmiddelen. Een optimale kwaliteit is belangrijk is voor de volksgezondheid.

Deze laatste twee redenen worden hieronder toegelicht.

Hoge kwaliteit is iets om trots op te zijn! Bron: Nederlands Visbureau

De markt vraagt erom

De markt heeft invloed op jou als visser. Vraag en aanbod op een markt bepalen in grote mate de prijs die jij krijgt voor je aangelande vis. Of dat nu in binnen- of buitenland is, bij de plaatselijke viswinkel of in een restaurant. Bij een overschot zie je vaak dat de prijs daalt, bij schaarste kan het andersom zijn. De markt biedt ook kansen om je te onderscheiden als ondernemer. Of je kunt als ondernemer ook het spreekwoordelijke ‘gat in de markt vinden’. Het kennisdossier ‘Meerwaarde voor vis’ gaat hier verder op in.

Ontwikkelingen op de markt staan nooit stil. Hieronder zetten we een aantal van deze ontwikkelingen op een rijtje.

  • Producten op maat
    Klanten willen steeds meer producten op maat, zoals sorteringen van vis op bepaald gewicht, specifieke portionering of het toevoegen van marinade aan het product. Je kunt ook denken aan speciale verpakkingen zoals een stoomverpakking, waardoor consumenten thuis een visfilet eenvoudig en snel zelf kunnen bereiden in oven of magnetron. Hierdoor wordt het productieproces van vis steeds bewerkelijker. In dit Visserijnieuws artikel lees je hoe er met een speciale verwerkingslijn aan boord garnalen rauw worden ingevroren speciaal voor de Franse markt.
Portioneren en inpakken van rauwe garnalen, speciaal voor de Franse markt
Portioneren en inpakken van rauwe garnalen, speciaal voor de Franse markt. Bron: Visserijnieuws
  • Groter assortiment
    Verwerkende- en handelsbedrijven bieden steeds vaker andere vissoorten dan voorheen aan. Dit komt omdat de klant het liefst één afnemer wil voor al zijn visproducten.
  • Duurzaam gevangen/geproduceerd
    De vraag naar duurzaam gevangen/geproduceerde producten neemt toe. Met een keurmerk kun je aantonen dat jouw product duurzaam gevangen is, zoals het MSC-keurmerk. In dit artikel kun je meer lezen over keurmerken voor vis.
  • Lokaal geproduceerde voeding met een verhaal
    Het verhaal achter de voeding wordt belangrijker. Waar komt mijn voeding vandaan? Om consumenten deze informatie te kunnen geven, is het als visser van belang om informatie bij te houden over wanneer, waar, welke vis is gevangen. Daarnaast kunnen consumenten zich met lokaal voedsel weer identificeren met de regio waar ze geboren zijn of wonen. Solt garnalen is hier een voorbeeld van, een duurzaam gevangen product zonder toevoegingen. Bekijk de video hieronder voor hun verhaal.
  • Gezond
    Consumenten zijn zich steeds meer bewust van het effect van voeding op je gezondheid. Hierdoor zijn ze op zoek naar verse producten met minder toevoegingen, verkeerde vetten en suiker. Verse vis scoort hoog op al deze punten en kan dan ook een goede bijdrage leveren aan de gezondheid van de consument.

Deze ontwikkelingen in de markt bieden kansen voor vissers. In dit rapport kun je meer lezen over de ontwikkelingen in de Nederlandse visverwerkende industrie en groothandel.

Onveilig voedsel

Naast zorgen voor verse vis is het ook belangrijk om ervoor te zorgen dat je product niet verontreinigd raakt. Een verontreinigde vis is niet meer veilig om te eten. Mensen kunnen ziek worden en in extreme gevallen zelfs komen te overlijden. Dat het soms goed mis gaat, lees je in dit artikel.

Onveilig voedsel leidt niet alleen tot schade aan de gezondheid. In sommige gevallen leidt het tot rechtszaken en vaak betekent het ook dat de reputatie van je bedrijf beschadigd. Dit kan op z’n beurt weer leiden tot een faillissement.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) houdt toezicht op de veiligheid van ons voedsel. Hoe ze dat doen, kun je zien in de video hieronder.

In dit artikel is te lezen dat er genoeg redenen zijn om nauwkeurig om te gaan met kwaliteitszorg aan boord. Voordat we verder ingaan op hoe je dat dan doet, is het belangrijk om meer te weten over bederf en de gevaren die er zijn voor jouw product. Hierover kun je verder lezen in dit artikel.