Als visser werk je veel samen en vertrouw je elkaar blindelings. Maar wat als je wordt benaderd door een crimineel of je merkt dat een collega-visser niet helemaal ‘zuiver op de graat’ is? Dan kan je elkaar niet meer zomaar vertrouwen. Wat doe je dan?
Meldpunten
Er zijn verschillende plekken waar jij een melding kan doen.
Klik op de afbeelding voor het meldformulier. Ben je benieuwd wat er gebeurt nadat je een aangifte hebt gedaan? Lees het hier.
Klik op de afbeelding voor de Maritieme hulp pagina van de Kustwacht.
Wat voor gevolgen heeft het voor mij als ik een melding maak?
In alle gevallen: als je een melding hebt gedaan, dan kan jij gewoon doorgaan met varen en vissen.
Degene bij wie je de melding doet, bijvoorbeeld de politie of de kustwacht, bedenkt welke actie passend is. Dat kan bijvoorbeeld een onderzoek naar een persoon zijn of een doorzoeking van een schip of bedrijfspand.
Verder zijn er een aantal voor- en nadelen van de meldpunten:
- Meld Misdaad Anoniem: het voordeel is dat de melding anoniem is en dus niet naar jou te herleiden. Het nadeel is dat je daarom ook niets hoort over wat er met jouw melding wordt gedaan.
- Politie: jij wordt in de meeste gevallen op de hoogte gehouden van het vervolg van jouw melding. De politie vertelt aan degene die onderzocht wordt niet wie de melding heeft gedaan. Maar deze informatie is wel openbaar. Als degene die onderzocht wordt dat wil, mag deze informatie opgevraagd worden.
- Kustwacht: het voordeel is dat zij veel weten van de zee, van schepen en van visserij. Nadeel is dat jouw melding niet anoniem is. Het melden van een verdacht pakket kun je doen via deze link.
- Team Criminele Inlichten (TCI): het voordeel is dat je anoniem een melding doet. Het TCI neemt wel contact met jou op om alle informatie te verzamelen, maar geeft jouw contactgegevens niet door aan de politie. Het nadeel is dat je daardoor niet hoort wat er met jouw melding wordt gedaan.