Fisherman Saver

Omdat het risico van te water raken – en de noodlottige gevolgen van dien – altijd op de loer ligt aan boord van een vissersschip, moet het dragen van een werk-reddingsvest een vanzelfsprekendheid worden. Daarom was het vrijdag 10 februari 2017 ‘Fisherman Saver Day’ bij de Stellendamse buitenhaven. Deze dag stond in het teken van het vergroten van het veiligheidsbewustzijn in de Nederlandse vissersvloot, gesymboliseerd door de uitreiking van de nieuw ontwikkelde Fisherman Saver werk-reddingsvesten.

Het Fisherman Saver werk-reddingsvest is enthousiast ontvangen aan boord. — Nederlandse Vissersbond

Het bijzondere aan de Fisherman Saver is (zoals de naam al zegt) dat dit reddingsvest is ontwikkeld vanuit de eisen en wensen van vissers zélf. De bemanningen van vier vissersschepen hebben prototypes getest tijdens het werk aan boord. Hun bevindingen zijn verwerkt in verbeterde versies. Dat heeft geresulteerd in een geheel nieuw werk-reddingsvest, dat maximale veiligheid combineert met optimaal draagcomfort.

Niet alleen werd het werk-reddingsvest uitgereikt, er was zelf een heuse reddingsactie op zee. Hierbij was ook de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) betrokken. Enkele afbeeldingen van de reddingsactie zijn hieronder te vinden.

De Fisherman Saver is ontwikkeld door leverancier Besto, een gerenommeerd bedrijf op het gebied van reddingsmaterialen. Hoewel ‘man overboord’ en het mogelijk noodlottige gevolg de nachtmerrie is van veel vissers, vissersvrouwen en hun gezinnen, draagt bijna niemand een werk-reddingsvest aan dek. “Zo’n vest zit niet lekker, het belemmert je in je beweging, gaat vreselijk stinken en vesten blazen zichzelf soms zomaar op als je een plens zeewater over je heen krijgt,” zijn de tegenargumenten. Aan die punten moest dus iets worden gedaan.

Met al die punten is rekening gehouden bij het ontwikkelen van het werk-reddingsvest Fisherman Saver 300N PRO. Het vest combineert de beste innovaties voor optimale veiligheid en draagcomfort in één hoogkwalitatief werk-reddingsvest. Luister hier naar een interview over het nieuwe werk-reddingsvest.

Het nieuwe werk-reddingsvest. — Nederlandse Vissersbond

In het kort zijn de belangrijkste veiligheidskenmerken:

  • HAMMAR hydrostatische (waterdruk) activering
  • Dubbele luchtkamer met Wave Barier technologie
  • 300 Newton drijfvermogen
  • Ergonomisch, breed rugpand en extra grote buckle
  • Wipe clean oppervlak (hygiëne)
  • SOLAS goedgekeurd
  • PRO: standaard AIS noodsignaal
Het EasyOne AIS MOB beacon wat ervoor moet zorgen dat de drenkeling snel gelokaliseerd en gered kan worden. — Nederlandse Vissersbond

Maar misschien nog wel de belangrijkste ‘feature’ is het EasyOne AIS MOB beacon, waarmee de Fisherman Saver standaard is uitgerust en waarmee dit PRO-vest zich onderscheidt van gewone reddingsvesten. Nadat het vest zich heeft opgeblazen, zendt dit beacon een noodsignaal uit dat zichtbaar wordt op de plotter van het moederschip (en alle andere AIS-ontvangers aan boord van vaar- en vliegtuigen in een straal van circa 5 mijl). Zo kan de drenkeling snel gelokaliseerd en gered worden.

De Stichting Sectorraad Visserij zet zich o.a. in voor de veiligheid van alle vissers.

Onder de vlag van de Sectorraad Visserij wordt dit vest nu tegen kostprijs aangeboden aan alle vissers op de Nederlandse vloot. De coördinatie voor het verzamelen van bestellingen en de uitlevering van de vesten is voorlopig in handen van de Nederlandse Vissersbond. Mocht je geïnteresseerd zijn, dan kun je telefonisch contact opnemen via 0527-698151 of mailen naar secretariaat@vissersbond.nl. Hieronder zie je een film waarin meer uitleg volgt over de werking van de Fisherman Saver, het speciale werk-reddingvest voor de visserijsector.