Word je zelf benaderd door een crimineel? Zie je iets verdachts? Of gaat het iets minder goed met jouw bedrijf waardoor je kwetsbaarder bent om benaderd te worden? Daar kan je iets aan doen!
Word ik benaderd door een crimineel?
Heb je wel eens een bijzonder gesprek gehad in de kroeg of op een vereniging? Iemand die uit het niets wel heel geïnteresseerd was in jouw bedrijf bijvoorbeeld? Of iemand die terloops vertelt hoe makkelijk hij geld verdient en jou daar best eens bij kan helpen? Of iemand die zijn contactgegevens aan je geeft met de boodschap ‘als je ooit in geldnood zit, kan je me altijd bellen’? Grote kans dat dit iemand was met verkeerde intenties. Dit komt vaker voor zoals je ook kunt zien in onderstaande video.
Jammer genoeg hebben criminelen geen boevenpak aan zoals in stripverhalen, maar doen ze zich voor als geïnteresseerde, hardwerkende collega’s. Ze weten met slinkse vragen jouw financiële situatie te achterhalen. En hun aanpak en argumenten klinken in eerste instantie overtuigend en interessant. Ze geven natuurlijk niet meteen aan dat ze op een illegale manier met je willen samenwerken, want dan zeg je meteen ‘nee’.
Lees hier het verhaal van boer Hans over de slinkse manier waarop hij werd benaderd, namelijk via een tussenpersoon waar hij niet meteen argwaan bij kreeg. Later werd hij bedreigd en gedwongen om mee te werken. Dit kan ook bij vissersbedrijven gebeuren!
Ik zie iets verdachts
Als visser werk je veel samen en vertrouw je elkaar blindelings. Maar wat als je merkt dat een collega-visser niet helemaal ‘zuiver op de graat’ is? Dan kan je elkaar niet meer zomaar vertrouwen.
Het kan voelen alsof je iemand verraadt zodra je jouw vermoedens over een collega-visser deelt. Maar wist je dat:
- Vissers die zich met criminelen inlaten zorgen voor oneerlijke concurrentie? Zij kunnen extra geld investeren in hun schip en materiaal, terwijl de eerlijke visser dat niet kan. Die investeringen kunnen ze gebruiken voor een beter, sneller en zuiniger schip, visquota, vergunningen en vistuigen. Daarmee vangen ze de vis die jij niet vangt!
- Als jij je vermoedens meldt, je daarmee voorkomt dat anderen in dezelfde situatie terecht kunnen komen? Niet iedereen staat sterk genoeg in zijn schoenen om ‘nee’ te zeggen tegen criminelen. Als jij dat wel hebt gedaan, geef dat dan door aan de politie! Zij kunnen de crimineel aanhouden. Zo zorgen we er samen voor dat er niemand anders wordt overgehaald om wel mee te werken!
- Drugs smokkelen een misdaad is waar altijd slachtoffers vallen? Niet alleen aan de andere kant van de wereld, maar soms ook heel dichtbij en lokaal. Bijvoorbeeld als iemand wordt bedreigd of er zelfs een aanslag wordt gepleegd!
- Een drugssmokkel die in de media komt ervoor zorgt dat de hele visserijsector een slecht imago krijgt? We willen allemaal dat de visserijsector bekend staat om het vangen van gezond voedsel uit zee en niet om de drugsvangst. Jij kan helpen om de visserijsector in een goed daglicht te houden!
- En vergeet niet de ellende die een drugsverslaving met zich meebrengt, zowel voor de verslaafde persoonlijk, als voor zijn familie, omgeving en gemeenschap. Zie bijvoorbeeld het filmpje hieronder voor het verhaal van Romano, die na 8 jaar drugsgebruik en heel veel ellende probeert af te kicken. Daarom zijn er ook allerlei organisaties waar je om hulp kunt vragen als je denkt dat iemand problemen met drugsgebruik heeft. Er zijn allerlei mogelijkheden om hulp te vragen, bijvoorbeeld via de GGD, Moedige Moeders, WayPoint, Link Projecten of de huisarts. Drugsgebruik komt nu eenmaal voor, dus ook onder (jonge) vissers. Als iemand aan boord drugs gebruikt, is dat niet alleen gevaarlijk voor diegene, maar ook voor iedereen die op het schip zit.
Zie je iets verdachts?
Lees hieronder wat je zelf kan doen om dit te melden.
Ik word kwetsbaarder om benaderd te worden
Als jouw bedrijf er wat minder goed voor staat, ben je kwetsbaarder en is de kans groter dat het aantrekkelijk is om ‘in een korte tijd veel geld te verdienen’. Maar er zijn gelukkig andere oplossingen!
- Bespreek regelmatig met jouw boekhouder hoe jouw bedrijf ervoor staat. Zo weet je het direct als de zaken wat minder lopen. Jouw boekhouder heeft vaak al ideeën om de eerste tegenslagen op te vangen.
- Zorg ervoor dat jouw schip er netjes uit blijft zien. Een slecht onderhouden schip is voor een crimineel een makkelijke aanleiding om een praatje te maken. Voor je het weet val je voor de beloftes en zit je er middenin.
- Lukt het niet om de tegenslagen op te vangen? Klop dan bij de gemeente aan voor hulp. Denk bijvoorbeeld aan bijzondere bijstand die je (tijdelijk) kunt ontvangen of ondersteuning door extra financiële coaching. Als je belt naar 14 + jouw netnummer (bijvoorbeeld 14 020 voor Amsterdam), dan bel je naar het algemene telefoonnummer van jouw gemeente en dan kom je vanzelf bij de juiste persoon terecht.
- In de provincie Flevoland is geld beschikbaar gemaakt voor omscholing. Dat betekent dat je met de hulp van de provincie kunt kijken of een andere baan in de visserijsector meer kans van slagen heeft. Bijvoorbeeld op de visafslag of op het haventerrein.