De Nederlandse kottersector bestaat grotendeels uit familiebedrijven en vandaar dat het thema bedrijfsovername een belangrijke is. Het beroep van visserman of -vrouw wordt vaak overgegeven van generatie op generatie. Datzelfde geldt ook voor de bedrijven zelf, met de schepen, contingenten, vergunningen en kennis. Als een bedrijf door een opvolger binnen de familie overgenomen wordt, dan heet dat “familiaire bedrijfsopvolging”.
Net als veel andere bedrijven hebben veel visserijbedrijven problemen met het op tijd en op de juiste manier organiseren van opvolging van het bedrijf. Dat is niet nieuw: ook vroeger was dat al vaak het geval. Er ontbreekt veel kennis over dit onderwerp bij vissers. Wageningen Economic Research heeft daarom een checklist ontwikkeld en met behulp van die checklist kun je het bedrijf voorbereiden op een eventuele bedrijfsovername. Deze checklist is hier te vinden.
Begin op tijd
Het is belangrijk om het gesprek over bedrijfsovername op tijd te beginnen. Degene die het bedrijf over wil gaan nemen, zal voldoende tijd moeten hebben om zich in te werken en alle dingen te leren die nodig zijn om een bedrijf te runnen. Daarnaast zal hij of zij op tijd moeten beginnen met het opbouwen van kapitaal om het bedrijf over te kunnen nemen. Als de opvolger enig kind is, kan het bedrijf geschonken of geërfd worden, maar vaak zijn er broers en zussen die uitgekocht moeten worden. Ook al willen zij het bedrijf niet voortzetten, dan hebben ze vaak toch recht op hun gedeelte van het geld dat in het bedrijf zit.
Een aantal van de meest gestelde vragen bij een bedrijfsovername zijn:
- Wat is de waarde van mijn bedrijf?
- Hoe lang duurt een bedrijfsovername?
- Wanneer moet ik beginnen met de bedrijfsoverdracht?
- Hoe ga je om met de familieverhoudingen bij een familiare bedrijfsoverdracht?
Een goede accountant of bedrijfsadviseur (er zijn zelfs overname-coaches die zich alleen maar bezighouden met het adviseren bij overnames) kan adviseren wat je allemaal moet doen voor een goede overdracht van het bedrijf. Zo kan een goed advies veel geld besparen.
Accountantskantoor Flynth heeft een rapport geschreven over bedrijfsopvolging met daarin 50 tips en ervaringen uit de praktijk. Dat rapport is hier te vinden. Andere accountantskantoren en bijvoorbeeld banken hebben ook informatie over bedrijfsovernames opgesteld: vaak is dat op de website te vinden. In België is een website ontwikkeld genaamd ”Kenniscentrum Bedrijfsopvolging” waarop veel informatie over bedrijfsopvolging is terug te vinden.