WinSizeData
ArtikelAfvalspoorboekjes
Dossiers

Afvalspoorboekjes

Aan boord van een visserschip heb je verschillende afvalstromen. Hierbij kun je denken aan de volgende afvalstromen:

  • huishoudelijk afval;
  • net afval;
  • pluis;
  • oliehoudend afval;
  • klein chemisch afval (KGA);
  • Fishing for litter afval (opgevist afval).

De verschillende afvalstromen vanuit de visserijsector.visserijvooreenschonezee.nl

Zodra een kotter in de haven komt, kunnen de verschillende afvalstromen worden afgegeven. Op iedere haven is de afvalafgifte weer net even anders geregeld, vandaar dat er behoefte was aan een overzicht per haven. Om ervoor te zorgen dat elke visser weet waar hij in elke vissershaven het afval kan inleveren zijn afvalspoorboekjes ontwikkeld. Deze zijn nu gebundeld op de website ‘Visserij voor een schone zee‘. Hieronder zie je een voorbeeld van een afvalspoorboekje.

Voorbeeld van een afvalspoorboekje. Het geeft informatie over de afgifte van de verschillende afvalstromen. Je kunt ook zien waar je nieuwe fishing for litter zakken kunt halen. Contactgegevens staan hier ook vermeld.KIMO

Het doel van deze afvalspoorboekjes is om het afgeven van afval zo eenvoudig en duidelijk mogelijk te maken in de verschillende havens. Hierbij hebben de verschillende partijen een bepaalde taak. Een overzicht van de verantwoordelijkheden m.b.t. de afgifte van afval is hier te vinden. Hieronder kun je afvalspoorboekjes voor de verschillende havens vinden:

Door het vereenvoudigen van de afvalafgifte hoopt de visserijsector samen met de andere Green Deal partners de afvalkringloop te sluiten. Met behulp van de bemanningen aan boord kan het ‘Fishing for litter’-afval en al het operationeel- en huishoudelijk afval apart worden ingezameld. Op deze manier kan iedere visser bijdragen aan een nog betere recycling en optimale verwerking van afvalstoffen, want onderstaande afbeelding laat zien dat er nog veel bruikbare producten van zijn te maken.

Afval kan gebruikt worden als grondstof voor veel producten.visserijvooreenschonezee.nl